Biometeorološka napoved in UV Index

Napoved vpliva vremena na počutje

Občutek dobrega počutja človeka je pogojena s toplotnim ravnovesjem med telesom in okoljem. Odvisna je od številnih dejavnikov in vremenskih vplivov. Na ne meteorološke dejavnike kot so aktivnost in obleka lahko človek vpliva, vendar pa ne more spremeniti učinek ozračja, v katerem živi. Zato je treba posebno pozornost nameniti vremenskih dejavnikov, ki vplivajo na človeka.

Poleg temperature, kar ima vsekakor zelo pomembno in včasih odločilno vlogo,  vpliva na počutje človeka tudi pretok zraka, vlažnost in njegovo sončno sevanje okolja. Pretok zraka nas ohladi. Veter lahko zelo zmanjša občutek poletne vročine in okrepi občutek zimskega mraza. Zelo učinkovit način za obrambo pred pregrevanjem in vročino je znoj, saj izhlapevanje potu s površine kože porabi toplo in s tem hladi telo. Vendar pa je od količina vlage v zraku je odvisna sposobnosti za sprejem vlage in uparjanje iz telesa. Če je v zraku več vlage, bo izhlapevanje znoja oteženo. Zato so visoke temperature in visoko vlažnost v poletnih mesecih zelo neprijetne.

Za oceno toplotnega udobja v kombinaciji z uporabo Biometeorološki kazalnik, ti. Indeks (toplotnega) udobja, ki se izračuna z zunanjo temperaturo zraka, relativno vlažnostjo in hitrostjo vetra.